Dumlekakor 😍👌🏼

Gjorde 2 olika sorters dumlekakor här om dagen.

Jösses så goda dom va!
Dumle är verkligen helt fantastiskt!!


Det här behöver du till cirka 32- 35 kakor :

120 gram smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Fyllning : 32-35 Dumlekolor

Garnering : Strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft )
Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop.  Blanda ner ägen i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat vaniljsocker i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg.  Förbered Dumlen,öppna och ta bort pappret, häll upp en skål med strösocker och förbered en ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt  med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar.
Baka med dumle
Platta ut och fyll dem med en hel dumle- rulla ihop till en boll igen. Lägg ner i socker och rulla till den täcks- lägg dem med lite avstånd emellan på bakplåten, det kommer behövas två plåtar.  Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 5- 7 minuter.  Det går snabbt de sista minuterna så ha koll.
Kakorna ska spricka och lite av Dumlen ska flyta ut innan du tar ut dem.

Låt svalna något- innan du tar fram dem till fikat.

Helt oemotståndliga – galet goda!

Recept taget från Jennys Matblogg

Jennys Matblogg, Dumlekakor

Dessa dumlekakor va också helt magiska!


Ingredienser:
200 g smör
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
3 dl (180 g) vetemjöl
24 st dumlekolor
24 st Noblesse


Utrustning du behöver:
24 st aluminiumformar

Utrustning som är bra att ha:
elvisp

Gör så här:
Ställ upp runda aluminiumformar på en plåt.

Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

Rör sedan till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp.

Tillsätt bakpulver och salt. Blanda till en jämn smet. (Använd gärna elvisp.)

Tillsätt vetemjöl. Blanda till en jämn kakdeg.

(Tänk på att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då tar man oftast för mycket mjöl. Väg eller häll istället upp mjölet. Tar du för mycket mjöl blir det svårt att forma degen till kulor och dumlekakorna blir torrare.)

Dela upp degen i 24 st (om du gör en sats) lika stora delar och forma till kulor. Lägg dem i aluminiumformarna.

Tryck i en dumlekola i varje kaka.

Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 10-12 min, det ska bubbla lite i dumlekolan.

Direkt efter att du tagit ut dumlekakorna ur ugnen, lägg på en noblesse (som då smälter).

Låt svalna tills chokladen stelnat. Klart!

Förvara dumlekakorna i kylskåp.

Receptet till dessa hittade jag här:

Dumlekakor

Kommentera här: